Izrael: Armáda chce varovať obyvateľov pred raketovými útokmi esemeskami

12.08.2012 Celý región

Jeruzalem 12. augusta (TASR) - Izraelská armáda chce v budúcnosti varovať civilné obyvateľstvo pred hrozbou raketových útokov prostredníctvom krátkych textových správ (SMS). Dnes preto začala niekoľkodňový test nového systému, oznámil jej hovorca.

Na začiatku skúšobnej prevádzky, ktorá potrvá do štvrtka, dostali testovacie správy v hebrejčine, arabčine, angličtine a ruštine obyvatelia miest Jeruzalem, Tel Aviv a Haifa. V prípade skutočnej výstrahy dostanú SMS iba obyvatelia žijúci v potenciálne ohrozenej oblasti. Armáda hľadá tiež spôsob, ako začleniť do systému i tých, ktorí nevlastnia mobilné telefóny.

Podľa izraelských médií je skúška systému v tomto čase prípravou na prípadnú odvetu Iránu na izraelský útok na iránske jadrové zariadenia, čo však hovorca armády poprel. Židovský štát údajne počíta s tým, že rakety by použil samotný Irán, alebo by nimi zaútočilo spriaznené radikálne hnutie Hizballáh z južného Libanonu alebo pásma Gazy.

Cvičenie pripravilo Veliteľstvo domáceho frontu, zložka armády vytvorená v roku 1992 po vojne v Perzskom zálive, ktorá zahŕňa jednotky civilnej obrany a záchranné zbory. Veliteľstvo sa dostalo pod paľbu kritiky v roku 2006 počas vojny medzi Izraelom a Libanonom a po nej pre svoju údajnú nepripravenosť na raketové útoky Hizballáhu.

Denník Jediot Achronot kritizoval, že Izrael nie je na potenciálnu vojnu pripravený - napríklad asi polovica obyvateľov nemá k dispozícii dýchacie masky a nedávno začaté opatrenia na zabezpečenie izraelských nemocníc sa ukončia až o tri roky.
 

Vyberte región